Αρτοκλασία Αγίου Νικολάου

Την Κυριακή 11 Δεκ 2022 στην ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ πραγματοποιήθηκε αρτοκλασία στον Ι.Ν. Αγίου Βασιλείου στον Αγιο Δημήτριο Αττικής, λόγω του εορτασμού  του ενοριακού Ι.Ν. Αγίου Νικολάου, Κράψης, που κτίστηκε το  1563  με δαπάνη από τον Κραψίτη Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως Ιωάσαφ Β’ ο Μεγαλοπρεπής.

Η εκδήλωση αυτή είναι θεσμός στην Αδελφότητα Αθηνών και πραγματοποιείται αδιαλείπτως όλα τα χρόνια λειτουργίας του.  Την φετινή χρονιά, η εκδήλωσή μας  διανθίστηκε με μία ερασιτεχνική ορχήστρα όπου στο τραγούδι ήταν ο  Κραψίτης Γιώργος Γιαννάκης,  χαρίζοντάς μας πολύ όμορφα Ηπειρώτικα τραγούδια. Προσφέρθηκε όπως πάντα «γεύμα αγάπης» στους παριστάμενους .

Τα μέλη του  ΔΣ με απόφαση του (πρακτικό ΔΣ Νο.314/1.12.2022) αποφάσισαν να πραγματοποιηθεί στην εκδήλωση, ειδική βράβευση τεσσάρων μελών για την προσφορά τους στην πραγματοποίηση των σκοπών του συλλόγου και αφορά τους:

 1. ΣΩΤΗΡΗΣ Ι.ΖΑΡΜΠΑΛΑΣ
 2. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Γ. ΤΟΜΑΡΑΣ
 3. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ Γ. ΤΑΤΣΗΣ
 4. Αείμνηστος ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ

1η πλακέτα : ΖΩΤΗΡΗΣ  Ι. ΖΑΡΜΠΑΛΑΣ (Επίτιμο Μέλος)

Για τη διαχρονικά,  ενεργή και διαρκή, συνεισφορά του  στην εκπλήρωση 

των σκοπών της Αδελφότητας  Κραψιτών Αθηνών και

 για τις προσφορές  αγάπης στις εκκλησίες των χωριών μας

Ο Σωτήρης Ζαρμπαλάς  παρά το γήρας του είναι ένα πολύ ενεργό μέλος της Αδελφότητας, με ψυχή εφήβου. Στηρίζει ολοένα, με οικονομικές ενισχύσεις τις δράσεις του συλλόγου, ενδεικτικά για την αγορά  παραδοσιακών στολών ενηλίκων καθώς και με πολλές άλλες δωρεές παγίων του συλλόγου.

Σημαντικό του ΑΓΝΩΣΤΟ  έργο είναι και η στήριξη που παρέχει  στις εκκλησίες των χωριών μας με τις προσφορές αγάπης  και θα θέλαμε να  τις αναφέρουμε:

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΑΣ Κράψης

 1. Ηλεκτροδότηση ναού
 2. δύο (2) μεγάφωνα.
 3. τοποθέτηση ρολογιού της ΔΕΗ
 4. τροχήλατο τραπέζι για τις ανάγκες του Ναού

Ι.Ν. ΑΗ’ ΛΙΑ Κράψης

 1. Το μικρό εικονοστάσι στην Στέπενι (έναντι της βρύσης)
 2. Μαρκίζα σκεπής διαστάσεων2,5m X 10m
 3. Κοβούκλιο ρολογιού ΔΕΗ
 4. Αναλόγιο για τον ψάλτη

Ι.Ν. ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΚΡΑΨΗΣ

Ένα αναλόγιο για τον ψάλτη

Ι.Ν. ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΡΑΨΗΣ

Εκκλησιαστικές γιρλάντες για εορταστικές –επετειακές  ανάγκες του Ναού

Ι.Ν. ΑΓΙΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  Δρίσκου (Βάξιας)

 1. Ηλεκτροδότηση εκκλησίας
 2. κοβούκλιο ρολογιού ΔΕΗ

2η Πλακέτα: ΔΗΜΗΤΡΗΣ  Γ. ΤΑΤΣΗΣ (Ιδρυτικό μέλος)

για τη διαχρονική συνεισφορά του στην εκπλήρωση των σκοπών της Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών,

καθώς και την πολύτιμη προσφορά του στην  διάσωση σημαντικών ιστορικών στοιχείων  της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς

 των χωριών μας

Ο Δημήτρης Τάτσης είναι μια σταθερή αξία κι ένα πολύτιμο κεφάλαιο σε όλη την διάρκεια λειτουργίας του συλλόγου.

Ιδρυτικό μέλος της Αδελφότητας Αθηνών και από αυτούς που οραματίστηκαν την ιδέα της ΓΕΝΝΗΣΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑΣ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΑΨΙΤΩΝ ΑΘΗΝΩΝ

(όπως μας την έχει διηγηθεί ο ίδιος)

Φθινόπωρο 1975, έχει αρχίσει το πρωτάθλημα ποδοσφαίρου ο τότε Άγιαξ της Ηπείρου, ΠΑΣ Γιάννινα παίζει με τον Απόλλωνα Αθηνών στο γήπεδο του Απόλλωνα.

Κυριακή με ωραίο καιρό, βρεθήκαμε 5- 6 Κραψίτες στο πέταλο του γηπέδου, ο υποφαινόμενος (Δημήτρης Γ. Τάτσης) ,Γκαρόζης Ιωάννης, Ελευθέριος Δ.Δάσκαλος, Ευάγγελος Στάμος, Ελευθέριος Μόσχος και πάνω από όλους ο αγαπητός μπάρμπα Κώστας Τσιρώνης.

Σκοπός του μπάρμπα Κώστα στην Αθήνα ήταν να συγκεντρώσει χρήματα για την συσταθείσα στα Ιωάννινα Αδελφότητα Κραψιτών. Εκεί κατά την διάρκεια τουημιχρόνου έριξα την ιδέα για έναν σύλλογο Κραψιτών στην Αθήνα. Οι παρόντες συμφώνησαν και εγώ ανέλαβα να οργανώσω και να έλθω σε επαφή με γνωστάονόματα Κραψιτών.

Με τον πρώτο Κραψίτη που ήλθα σε επαφή ήταν ο αείμνηστος Απόστολος Καντζέλης(πρόεδρος της Ένωσης κτηνοτρόφων Ελλάδος), ο οποίος ενθουσιάστηκε με την ιδέα μου και αμέσως μου λέει, «από σήμερα το γραφείο μου και το τηλέφωνο είναι στη διάθεση σου!».

Πράγματι τα πρώτα τηλέφωνα έγιναν από το γραφείο του, καθόσον εγώ τηλέφωνο δεν είχα, νέος Υπαξιωματικός υπηρετούσα στο Υποβρύχιο ΤΡΙΑΙΝΑ. Ο πρόεδρος τότε διέμενε φιλοξενούμενος στον Αγ. Δημήτριο και έτσι στην επόμενη συνάντηση  μας είχαμε καταρτήσει τον πίνακα με τα ιδρυτικά μέλη και τα τηλέφωνα.

Μεταξύ των δύο δικηγόρων Δ. Μητροκώστα και του Χρήστου Χαρ. Στόλη, ο δεύτερος ανέλαβε την σύνταξη του καταστατικού. Ο αείμνηστος Χρ. Στόλης πολύ σύντομα μας γνώρισε ότι το καταστατικό ήταν έτοιμο και μια Κυριακή στο γραφείο του Προέδρου (ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΚΑΝΤΖΕΛΗ) συγκεντρώθηκαν τα   ιδρυτικά μέλη: Βαρνάκος Γ., Μητροκώστας Δημ., ΣτόληςΧρ., Στάμος Βασ., Καντζέλης Δημ., Τάτσης Χρήστος., Γκάνιος Αθ., Κωσταντής Ευαγ., Τομαράς Στυλ., Καντζέλης Ιωαν., Τάτσης Δημ., Γκαρόζης Ι., Καντζέλης Νικ., Παπαπέτρος Ηλ.,Μπάρκας Ηλ., Λιούτας Χρ. , Λιούτας Αναστ., Λιούτα Αμ. Μόσχος Κωστας, και Μόσχος Ελευθ.

Ο Δημήτρης Τάτσης, συνεχίζει μέχρι σήμερα να  παρέχει στην Αδελφότητα  πολύ ενδιαφέρον βιωματικό και αρχειακό  ιστορικό υλικό  όπως το ΜΗΤΡΩΟ ΑΡΡΕΝΩΝ ΚΡΑΨΗΣ ΜΑΛΑΚΑΣΙΟΥ (1839-1924) το οποίο περιλαμβάνει όλους τους  άρρενες Κραψίτες γεννήτορες με τους επιγόνους τους, ένα πολύτιμο ΑΡΧΕΙΟ για την γενεαλογική ρίζα της κάθε οικογένειας  των Κραψιτών, το οποίο είναι αναρτημένο στο site μας και μπορεί ο καθένας μας να αναζητήσει σε αυτό  το γενεαλογικό του δέντρο.

3η πλακέτα: ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ  Γ. ΤΟΜΑΡΑΣ

για τη διαχρονική συνεισφορά του στην εκπλήρωση των σκοπών της Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών και την προσφορά του  στην καταγραφή και  διάσωσηιστορικών και λαογραφικών στοιχείων

 της κοινωνίας των χωριών μας

Η οικογένεια  Τομαρά έχουν μια πολύ σημαντική συνεισφορά στην διάσωση  της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.  Ο Νίκος Τομαράς  έχει υμνήσει με το τραγούδι του  την Ήπειρο  και μας έχει κάνει περήφανους κι εκτός συνόρων . Ο δάσκαλος χορού, Κώστας Τομαράς, στηρίζει  μαζί μας  δυναμικά και με αγάπη το πολιτιστικό κομμάτι του συλλόγου μας και τον ευχαριστούμε γι άλλη μία φορά.

Σήμερα, τιμούμε  από την οικογένεια, τον Ευάγγελο Τομαρά, έναν ταλαντούχο  στην γραφή, Κραψίτη που με την ευγένεια και την ταπεινοφροσύνη του, από μια προσωπική δική του ανάγκη να προσφέρει στις επόμενες γενιές στοιχεία της παράδοσης για τον τόπο του, μας  έχει δώσει ενδιαφέρον βιωματικό και πληροφοριακό υλικό για την ζωή στην Κράψη από το 1950-1980 το οποίο είναι και αναρτημένο στο site   μας.

Επίσης είναι συγγραφέας μιας προσωπικής συλλογής ποιημάτων,  εμπνευσμένα από την δική του προσωπική ματιά για τον τόπο του με τίτλο  «ΚΡΑΨΗ ΜΟΥ» (είναι αναρτημένο στο site)  στην οποία υπάρχει πολύτιμο λαογραφικό υλικό από τον Κραψίτικο γάμο, στοιχεία που αντλήσαμε  όταν το 2016 κάναμε την ομότιτλη παράσταση στις εκδηλώσεις του δήμους μας.

4η πλακέτα  ΓΕΩΡΓΙΟΣ Ν.ΚΑΡΑΦΕΡΗΣ (1934-2021)

για την  ιδιαιτέρως σημαντική   προσφορά του, εν ζωή,

 στην εκπλήρωση των σκοπών της Αδελφότητας Κραψιτών  Αθηνών.

Την 18/6/2021  (μεσούσης της πανδημίας covid) απωλέσαμε, εντελώς ξαφνικά, ένα σημαντικό μέλος κι ευεργέτη της αδελφότητας Αθηνών τον Γεώργιο Καραφέρη. Παρά το γήρας του, στα 87 έτη του, είχε μία σπιρτάδα και μία πνευματική διαύγεια που τον έκαναν  πολύ ενδιαφέροντα συνομιλητή.

Επιφανής ιατρός και πατριώτης, ΤΑΠΕΙΝΟΣ  και ανιδιοτελής, με μεγάλη αγάπη για τον τόπο του και τους συγχωριανούς του, συνέδραμε όσο βρισκόταν στην ζωή  με την παρουσία του και την φιλανθρωπία του στις δράσεις του συλλόγου μας.

Λόγω της ιδιότητας του ως Γιατρός,  είχε ένα μεγάλο ενδιαφέρον για τον κάθε πατριώτη ξεχωριστά και φρόντιζε αφιλοκερδώς    τα θέματα υγείας τους.

Συμμεριζόταν  πολύ  την ανάγκη να υπάρξει στο χωριό μας  ένας ξενώνας  και στάθηκε δίπλα μας  στον σκοπό αυτό, προσπαθώντας  να υλοποιήσει εν ζωή,  μία δωρεά ακινήτου της οικογένειάς του, στην Κράψη, αλλά με τον αδόκητο  θάνατό του δεν ολοκληρώθηκε.

Από την πλευρά της οικογένειας του αειμνήστου, το βραβείο παρέλαβε ο γιος του Νικόλαος Καραφέρης με τον γιο του Γιώργο σε κλίμα συγκίνησης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ (1934-2023)

Την Παρ 19/01/2023, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, το μέλος της Αδελφότητας Αθηνών Χρήστος Παπαπέτρος  του Γεωργίου  και της Βασιλικής! Ενεργό μέλος

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Το πρωινό της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου 2023, ο πεζόδρομος της οδού Ηπείρου στο νούμερο 41, στον Άγιο Δημήτριο, πλημμύρισε από ευχές, αγκαλιές και μουσική, στην

Καλλιτεχνικά και Εικαστικά Εργαστήρια 2023

Η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθηνών ανακοινώνει την επανέναρξη των δωρεάν Καλλιτεχνικών και Εικαστικών Εργαστηρίων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και πραγματοποιούνται καθημερινά στη Στέγη Κραψιτών