Ο σύλλογος «ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΑΠΑΝΤΑΧΟΥ ΚΡΑΨΙΤΩΝ (Κράψη- Ανατολική, Δρίσκος) Ν. Ιωαννίνων, είναι ένα  αναγνωρισμένο Σωματείο  με τον αριθμό 6253/1976 με έδρα την Αθήνα.

Οι «Κραψίτες»  που γεννήθηκαν πριν ή μετά τη δεκαετία του 1940, παιδιά του πολέμου, μετά βίας  τελείωσαν το Δημοτικό Σχολείο, διότι λόγω της ανάγκης για επιβίωση, εγκατέλειψαν το χωριό (οι περισσότεροι ξυπόλητοι), στην πρώιμη εφηβεία τους.Οντας πάμφτωχοι, αναζήτησαν την τύχη τους στην  ξενιτιά  και σκορπίστηκαν στα πέρατα της Οικουμένης (Αυστραλία, Γερμανία, Βέλγιο, Καναδά , Αμερική)  και άλλοι στην Αθήνα.

Στο νεοσύστατο σύλλογο Αθηνών  το 1976, δόθηκε ο τίτλος «Αδελφότητα» ως ενωτικό στοιχείο που όλοι τους αναζητούσαν στη μεγαλούπολη, προκειμένου να ανταμώνουν και να αλληλοβοηθιούνται. Οι πρώτες συνεδριάσεις του ΔΣ  πραγματοποιούνταν άλλοτε στο δικηγορικό γραφείο του Χρήστου  Χαρ. Στόλη, άλλοτε στο ισόγειο  κατάστημα του Κωνσταντίνου Μιχ. Καντζέλη  στη στοά της Αιόλου, σε καφενείο συγχωριανού μας στην  Αγίου Κωνσταντινου κ.ο.κ.

 

Απόκτηση 1ου ακινήτου Αιόλου 102-Αθήνα (1980)

Πολύ σύντομα, 4χρόνια μετά την ίδρυσή του  συλλόγου, από το υστέρημα και  την προκοπή των μελών, το 1980 αγοράστηκε το 1ο ακίνητο (ένα μικρό γραφείο επιφάνειας 15,7m2 στο κέντρο της Αθήνας, επί της οδού Αιόλου 102), για να στεγάσει την έδρα του.

Αξίζει, να αναφερθεί σε αυτό το σημείο, ότι ο αείμνηστος  Βασίλειος Σ.Στάμος (πρόεδρος του ΔΣ) παρείχε  άτοκο δάνειο προς το σύλλογο προκειμένου να συμπληρωθεί το τίμημα της αγοραπωλησίας του ακινήτου, με την προυπόθεση να εξοφληθεί εν καιρώ, το οποίο στη συνέχεια χάρησε στην Αδελφότητα.

 

Απόκτηση 2ου ακινήτου Αιόλου 102-Αθήνα (1993)

Το 1993,  αγοράστηκε το  2ο όμορο  ακίνητο (γραφείο επιφάνειας 10,7m2) επί της οδού Αιόλου 102, πάλι από χορηγίες και προσφορές Κραψιτών, οι οποίοι συνέχιζαν να οραματίζονται  την απόκτηση ενός μεγαλύτερου χώρου που κατά την προσφιλή τους έκφραση «Θα μας χωράει όλους!!!!».

 

Απόκτηση 3ου ακινήτου «ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ»  Ηπείρου 41 – Αγιος Δημήτριος (2012)

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΧΩΡΟΥ «ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ»

Η δημιουργία της «Στέγης των Κραψιτών» ήταν μακρόχρονη επιθυμία του αειμνήστου ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Ν.ΚΑΝΤΖΕΛΗ, την εκπλήρωση της οποίας, δυστυχώς, δεν ευτύχησε να τη δει όσο βρισκόταν εν ζωή (έφυγε πρόωρα από τη ζωή το 2006). Το όνειρό του αυτό, που αποτυπώθηκε στη διαθήκη, είναι η απόδειξη της μεγάλης και ανιδιοτελούς αγάπης για τους συγχωριανούς του και για την ιδιαίτερη πατρίδα του, αλλά και της γενναιοδωρίας του. Στόχος του ήταν, ο καινούριος αυτός χώρος, η «Στέγη των Κραψιτών» να αποτελέσει χώρο συνάντησης, γόνιμης επικοινωνίας και δημιουργικότητας, να γίνει η αιτία συσπείρωσης των μελών της και προσέλκυσης νέων, να βοηθήσει το Σωματείο Απανταχού Κραψιτών να εκπληρώσει ευχερέστερα τους σκοπούς του και να αναπτύξει μια νέα δυναμική, διατηρώντας και συνεχίζοντας την πλούσια και σημαντική παράδοση της Ηπείρου, της «Απείρου Χώρας». 

 

Υπήρξε το πρώτο (1ο) Επίτιμο μέλος και «Μεγάλος Ευεργέτης της Αδελφότητας Αθηνών» ενισχύοντας εν ζωή, με σημαντικά χρηματικά ποσά το ταμείο του συλλόγου. Βραβεύθηκε   τιμητικά μετά το θάνατό του, από την Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδος στην ετήσια εκδήλωση της «Πίτας του Ηπειρώτη» το 2016,  με τον τίτλο  του  ΜΕΓΑΛΟΥ ΕΥΕΡΓΕΤΗ για το «Γνωστό» και «Άγνωστο» φιλανθρωπικό του έργο. Ειδικότερα, στη γενέτειρα του   «Κράψη»,  χρηματοδότησε με τον αδελφό του Ευάγγελο,  την ανέγερση του νέου Οστεοφυλακίου Κράψης και των έργων ανάπλασης πέριξ του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κράψης.

 

Η “ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΚΡΑΨΙΤΩΝ” δημιουργείται το 2012

Τα  τρία (3) τέκνα του Δημητρίου Καντζέλη :

Νικόλαος       (Αρχιτέκτονας)

Σοφία              (Δικηγόρος),

Ευστράτιος (Αρχιτέκτονας & Jewellry  Designer)

την 28/12/2012,

ως  ΝΕΟΙ  ΜΕΓΑΛΟΙ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ της Αδελφότητας παρέδωσαν  στην Αδελφότητα Αθηνών, Συμβόλαιο Μεταβίβασης και παραχώρησης δικαιώματος επικαρπίας, λόγω δωρεάς στη ζωή του γονέα τους, υπό τρόπου οριζοντίου ιδιοκτησίας – καταστήματος με αποκλειστική χρήση αποθήκης, θέσεων στάθμευσης αυτοκινήτου και ακάλυπτων χώρων οικοπέδου, στον πεζόδρομο της Οδού  Ηπείρου, στον αριθμό 41, στον Αγιο Δημήτριο.
Ειδικότερα, συμπλήρωσαν (επιπλέον της οικονομικής δωρεάς του εκλιπόντος γονέα τους)  με ιδία δαπάνη τους, συμπλήρωσαν με εξίσου, σημαντικό χρηματικό ποσό, το τίμημα της αγοράς του ακινήτου και με την επαγγελματική τους ιδιότητα, ο καθένας τους, ανέλαβαν τις επιπλέον εργασίες ανακαίνισης (τοπογραφικά, στατικές μελέτες, σχεδιασμός χώρου κλπ ), τα συμβολαιογραφικά έξοδα  αγοράς του ακινήτου στο όνομά τους και μετέπειτα της  μεταβίβασης  του στην Αδελφότητα Αθηνών και   το παρέδωσαν  ελεύθερο βαρών και λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων  σε πλήρη λειτουργία και χρήση.
 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν.ΚΑΝΤΖΕΛΗΣ

Είναι αδελφός του αειμνήστου Δημητρίου Καντζέλη, ο οποίος  συνεχίζει το φιλανθρωπικό  έργο που είχε αναπτύξει για χρόνια με τον αδελφό του στην Αδελφότητα Αθηνών, ενίσχυσε και ενισχύει μέχρι  και σήμερα, με ιδία δαπάνη του, τον υφιστάμενο εξοπλισμό  στην ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΚΡΑΨΙΤΩΝ.

Παραμένει, όπως και ο αείμνηστος αδελφός του (Δημήτρης), στους εξέχοντες Μεγάλους Ευεργέτες  της Αδελφότητας και στις Γνωστές φιλανθρωπικές  του δράσεις, πέραν των άλλων και  στη γενέτειρα του Κράψη, είναι η χρηματοδότηση για  την αποκατάσταση  των φθορών στον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κράψης που αφορούν:

  1. Τον εξ’ ολοκλήρου καθαρισμό του Τέμπλου του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κράψης 
  2. Την ανάδειξη των τοιχογραφιών του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Κράψης  στην 2η αίθουσα (γυναικωνίτης) 
  3. Την ανάπλαση – πεζοδρόμηση με κυβόλιθους του δρόμου από το Δημοτικό Σχολείο μέχρι την εξωτερική είσοδο του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου  και κάτω από το Νεκροταφείο
  4. Την ανέγερση σε οικόπεδο δωρεά Γεωργίου Δέλα (Ντέλα)του νέου οστεφυλακίου Κράψης μαζί με τον αείμνηστο αδελφό του Δημήτρη.

Εντός της Στέγης των Κραψιτών, έχουν  πραγματοποιηθεί από το 2012 περισσότερες από 60 εκδηλώσεις  με μεγάλη συμμετοχή μελών, φίλων και συμπολιτών μας κι έχει αναδειχθεί ως τοπόσημο στον Δήμο Αγίου Δημητρίου Αττικής.

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΟΥ «ΣΤΕΓΗ ΤΩΝ ΚΡΑΨΙΤΩΝ»

Αποτελείται από  υπερυψωμένο Ισόγειο  χώρο με  λειτουργικό Πατάρι,   υπόγειο  και προαύλιο χώρο σε πλήρη λειτουργία.

Ισόγειος χώρος

 Στέγης Κραψιτών

Πατάρι (ημιόροφος)

 Στέγης Κραψιτών

Προαύλιος εξωτερικός χώρος

Υπόγειος χώρος

ΙΜΑΤΙΟΘΗΚΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ:

Ο σύλλογός μας διατηρεί ιματιοθήκη με  παιδικές παραδοσιακές φορεσιές (πλήρη sets)   και σύντομα θα ενισχυθεί με  φορεσιές ενηλίκων για τις οποίες έχει γίνει  η ανάθεση της  ραφής τους μέσα στο 2020.

ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ

Εντός της Στέγης των Κραψιτών λειτουργούν  εργαστήρια :

 

α) εκμάθησης παραδοσιακών χορών με δάσκαλο τον συχωριανό μας κο Κώστα Τομαρά. 

 

 

β) Χορωδία Παραδοσιακού τραγουδιού με δάσκαλο φωνητικής τον κ. Στάθη Πολύζο(Δάσκαλος Παραδοσιακής & Βυζαντινής Μουσικής, Τραγουδιστής-Χοράρχης)

 

Λειτουργεί  επίσης δανειστική βιβλιοθήκη  και σύντομα θα υπάρξουν και εργαστήρια εκμάθησης παραδοσιακών μουσικών οργάνων.

 

Η Στέγη των Κραψιτών είναι  ένας «φιλόξενος» και «ανοικτός» χώρος στα μέλη  και φίλους. Τα πρωινά της Κυριακής ανταμώνουν οι παλαιοί για να θυμίζουν στους νεότερους, γεγονότα και πορείες ζωής, με κεράσματα και μεζέδες, δίνοντας  το στίγμα της αέναης  Ηπειρώτικης φιλοξενίας.