ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ  ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 6/4/2024 – Κρητική Φορεσιά

Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 , στην ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ,  ξεκινάει το οδοιπορικό στην άυλη κληρονομιά της Πατρίδας μας, με την  παρουσίαση της Φορεσιάς της περιοχής της Κρήτης.

Από τι διακρίνεται όμως ο τόπος της Κρήτης; Oπως έχει αναφέρει ο συγγραφέας Νίκος Καζαντζάκης στο γαλλικό ραδιόφωνο του 1955:

«Η Κρήτη είναι σκαμμένη από τον αγώνα και τον πόνο. Αυτό το νησί, μεταξύ Ευρώπης, Ασίας και Αφρικής, ήταν προορισμένο από τη γεωγραφική του θέση να γίνει η γέφυρα ανάμεσα σε αυτές τις τρεις ηπείρουςOποιος γνωρίζει την τραγική ιστορία των τελευταίων αιώνων αυτού του νησιού, καθηλώνεται όταν αναλογίζεται το λυσσαλέο αγώνα πάνω σ’αυτή τη γη ανάμεσα στον άνθρωπο που μάχεται για την ελευθερία του και στον καταπιεστή που μαίνεται για να τον συνθλίψει…Οι Κρητικοί, σκληραγωγημένοι από τον αγώνα, λαίμαργοι για ζωή, την καταπίνουν σαν ένα ποτήρι δροσερό νερό…»

Ο Εισηγητής της εκδήλωσης και δάσκαλος των Κρητικών χορών στην Στέγη μας,  κ.Αντώνιος-Ζώης Τσορμπανάκης, θα  παρουσιάσει,  παραλλαγές της φορεσιάς της Μεγαλονήσου, από τον 9ο αιώνα μέχρι και σήμερα.

Μια πανδαισία γυναικείων  φορεσιών όπως η Σφακιανή, η Σάρτζα, το Σακοφούστανο και η Κούδα, θα αναμειχθούν με  τα αντρικά Σαλβάρια και την Γκιλότα,  για να  δώσουν το λαογραφικό στίγμα της κάθε εποχής και  περιοχής   της Κρήτης.

Σημαντικά ιστορικά, εθνολογικά και λαογραφικά στοιχεία, συνθέτουν το περιεχόμενο της παρουσίασης,  με συνοδεία μουσικής και αντιπροσωπευτικών χορών.

 Από το Δ.Σ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

25/05/2024 “Παραδοσιακές Φορεσιές της Νησιωτικής Ελλάδας“ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση και όταν αυτή,ανταμώνεται  κι ενώνει τις δυνάμεις της, τότε μόνο συγκλονιστικό μπορεί να είναιτο αποτέλεσμα!To Σάββατο, 25 Μαΐου 2024,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΚΟΣΜΑΣ 1η ΘΕΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ u17

«2ο Prishtina Open Table Tennis International Tournament 7-9/6/2024» Ο Γιώργος Κοσμάς (Κραψίτης στην καταγωγή) σχολίασε την επιτυχία του σταsocial:Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνω την κατάκτηση της 1ης  θέσης  στο