18/02/2023 ΑΝΑΒΙΩΣΗ ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟΥ ΕΘΙΜΟΥ «ΤΖΑΜΑΛΑ»

Το Σάββατο της Αποκριάς (18/2/2023) σε ένα φορτισμένο κλίμα χαράς, κεφιού και χαλάρωσης, στην «ανοιχτωσιά» της πλατείας του Δήμου Αγίου Δημητρίου (πλ. Αρη Βελουχιώτη), στήθηκε ένα μεγάλο γλέντι, γύρω από την «Τζαμάλα».

Η δύναμη αυτής, της μεγάλης φωτιάς,  που έχει ιδιαίτερους συμβολισμούς για τους Γιαννιώτες (ως ιδιότυπος συνοικιακός εορτασμός της Αποκριάς), είναι ένα αποκριάτικο έθιμο, το οποίο αναβίωσε η  Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών, σε  συνδιοργάνωση  με τον  Οργανισμό   Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Ο.Π.Α.Π.) του Δήμου. Το έθιμο αποτελεί μία ιεροτελεστία εξαγνισμού, στηρίζεται  στην πίστη ότι η φωτιά έχει τη δύναμη να διώχνει το κακό και επί Τουρκοκρατίας, ο χορός γύρω από την φωτιά, έβγαζε τον πόθο των σκλαβωμένων για τη λευτεριά.

Το εναρκτήριο λάκτισμα της εκδήλωσης, ήταν το άναμμα της φωτιάς, της «Τζαμάλας»,  που  έγινε με την συμμετοχή της Δημάρχου Αγίου Δημητρίου,    κας Μαρίας Ανδρούτσου,  του προέδρου του ΟΠΑΠ Αγίου Δημητρίου  κ. Γιάννη Μαθά και της προέδρου του Δ.Σ της Αδελφότητας  Κραψιτών Αθηνών  κας Ελένης Καντζέλη . Το στήσιμο της  Τζαμάλας επιμελήθηκαν, εθελοντικά, από νωρίς, (με στήσιμο των ξύλων σε κύκλο),  το 2ο  Σύστημα   Προσκόπων Αγίου Δημητρίου [https://www.proskopoiagdimitriou.gr]   και η φλόγα της φωτιάς  κράτησε ζωηρή και ζωντανή,  για τις επόμενες ώρες του γλεντιού και του χορού που στήθηκε γύρω από αυτήν.

Ηπειρώτικες πίτες και φασολάδα στο καζάνι,  με άφθονο τσίπουρο   για τα κεράσματα, προσφορά από την Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών  και στην μουσική πλαισίωση, η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής του Δόκιμου Χαραλάμπους με τις κόρες του Ιωάννα (στο κλαρίνο), Ελευθερία (στο τραγούδι)  και  τον Δημήτρη Τζουμερκιώτη  (επίσης στο τραγούδι) πρόσφεραν μια ιδιαίτερη εμπειρία σε μικρούς και μεγάλους.

Αντιπροσωπεία από παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς από το 5ο Δημοτικό Σχολείο  Αγίου Δημητρίου με την επιμέλεια των δασκάλων χορού (κκ Χρυσάνθη Αργυρίου και Λένα Μπράτη), διάνθισαν με τους σατυρικούς  χορούς και τα δρώμενα  «το γαϊτανάκι», «Μια γριά Μπαμπόγρια» και «Πως το τρίβουν το πιπέρι,  την εκδήλωση και ευχαριστούμε την κα Παλιγιάννη Ρούλα και όλους ιδιαίτερα  για την ευγενική συμμετοχή τους.

Από όλους εμάς, από το Δ.Σ. της Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών,  ΕΝΑ ΜΕΓΑΛΟ ΚΑΙ ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!! στους εθελοντές μας κκ. Ελένη, Αντωνία, Χρήστο, Χριστίνα, Θανάση, Νατάσσα & Χρήστο, τους προσκόπους μας (για το σπουδαίο και διαρκές εθελοντικό τους έργο) στον  συνδιοργανωτή μας  τον ΟΠΑΠ του Δήμου,  για την στήριξη  στην υλοποίηση αυτής της υπέροχης εκδήλωσης και  επίσης ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους τους  Κραψίτες, τα μέλη των καλλιτεχνικών Εργαστηρίων μας και τους συνδημότες μας, που αγκάλιασαν με την πάνδημη συμμετοχή τους την εκδήλωση αυτή σε μια ξεχωριστή για όλους μας εμπειρία.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

...

ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ  ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: 6/4/2024 – Κρητική Φορεσιά Σάββατο, 6 Απριλίου 2024 , στην ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ,  ξεκινάει το οδοιπορικό στην άυλη κληρονομιά της