28/1/2024   «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΚΟΥΖΙΝΑΣ» ΜΕ ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

Αυτό το χειμωνιάτικο πρωινό, της Κυριακής  28/1/2024, στην ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ, μαγειρέψαμε ηπειρώτικη παραδοσιακή κουζίνα, με κάθε   μυρωδιά,  να διηγείται τη δική της ιστορία .

Οι Κραψίτισσες μαγείρισσες  κκ Βούλα Δασκάλου και Ουρανία Καντζέλη, είχαν τον πρώτο λόγο, σε αυτό το  πρώτο, για το 2024, εργαστήρι παραδοσιακής κουζίνας, για να μας μυήσουν σε παραδοσιακές συνταγές της Ηπείρου.

Καθώς η Ήπειρος αποτελεί μία κατά κόρον κτηνοτροφική περιοχή, όπως είναι φυσικό, τα βασικά υλικά της προέρχονται από τα ζώα και αυτά  δεν είναι άλλα, από το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί και σαφώς, το κρέας.

Από νωρίς το πρωί, στις κατσαρόλες σιγόβραζε, μία εξαιρετική πρώτη ύλη,  κρέας Γίδας,  υλικό, το οποίο μας  μας προσέφερε το κρεοπωλείο ΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, επιχείρηση με κοινωνικό πρόσημο στην Πόλη μας,  που στηρίζει και τις δικές μας δράσεις,  για την παράδοση.

Ταπεινά υλικά, όπως αλεύρι, αυγά, τυρί φέτα, γάλα και βούτυρο αναμείχθηκαν μεταξύ τους σε έναν χυλό, για να δημιουργηθούν οι  «Ζυμαρόπιτες» ή «Κουρκουτόπιτες», οι οποίες φουρνίζονταν για ώρες, και γέμιζε ο χώρος, αρώματα και μνήμες από μια άλλη εποχή.

Γιατί, τι είναι το φαγητό;  Είναι μνήμη, συναίσθημα και παράδοση, ένας κρίκος, που ενώνει ανθρώπους γύρω από ένα τραπέζι για να «χτίσει» κοινωνικές και συναισθηματικές σχέσεις.

Και κάπως έτσι,  στρώθηκε στη συνέχεια, το «Κυριακάτικο  μας Τραπέζι»  σε παρέες, που όταν χόρτασαν, σηκώθηκαν να χορέψουν, γιατί τα σώματα   συνεννοούνται αμέσως, χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια σε κυκλωτικούς χορούς.

Σας ευχαριστούμε όλες και όλους, που ανταποκριθήκατε σε αυτό το κάλεσμα μας.

Το Δ.Σ.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

25/05/2024 “Παραδοσιακές Φορεσιές της Νησιωτικής Ελλάδας“ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση και όταν αυτή,ανταμώνεται  κι ενώνει τις δυνάμεις της, τότε μόνο συγκλονιστικό μπορεί να είναιτο αποτέλεσμα!To Σάββατο, 25 Μαΐου 2024,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΚΟΣΜΑΣ 1η ΘΕΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ u17

«2ο Prishtina Open Table Tennis International Tournament 7-9/6/2024» Ο Γιώργος Κοσμάς (Κραψίτης στην καταγωγή) σχολίασε την επιτυχία του σταsocial:Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνω την κατάκτηση της 1ης  θέσης  στο