24/2/2024 – «ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ ΓΙΑ ΠΑΙΔΙΑ» ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ

Με την δασκάλα μας  Ελευθερία Χριστάκη   στο σημερινό εργαστήριο, οι μικροί μας καλλιτέχνες συνέχισαν την μελέτη τους στον σημαντικό μοντερνιστή καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο εκπρόσωπο του ρεύματος του Κυβισμού . 

Πρώτος σταθμός, το σπουδαίο έργο του «Γκουέρνικα», ένας πίνακας καταγγελίας για τα εγκλήματα  του πολέμου.

Γιατί είναι τόσο σημαντικός ο συγκεκριμένος πίνακας, τι συμβολίζει, για ποιον λόγο έγινε , για ποιον σκοπό και ποια ζωγραφικά μέσα χρησιμοποίησε ο Πικάσο, είναι κάποια από τα ερωτήματα που τέθηκαν και απαντήθηκαν κατά την ανάλυση του έργου. Συγκρίναμε κάποια από τα προσχέδια της Γκουέρνικα με την τελική σύνθεση , διακρίναμε τις διάφορες και πως ο Πικάσο διαμέλισε τις φόρμες για να αποδώσει τον χώρο και τις μορφές της σύνθεσης  του εκφράζοντας έτσι με τον πιο εύγλωττο τρόπο τα συναισθήματα που γεννά ο πόλεμος και η επιθυμία για Ειρήνη. 


Γνωρίσαμε το έργο «Η σφαγή της Χίου» του Ντελακρουά και πως αυτός ο πίνακας αποτέλεσε έμπνευση για την σύνθεση της Γκουέρνικα μαζί με αλλά αντίστοιχα έργα. 

Δεύτερος σταθμός η ανάλυση μέσα από την σύγκριση των δυο διαφορετικών πινάκων : 
Ντιεγκο Βελάθκεθ, Las Meninas, 1656 και Πάμπλο Πικάσο , Las Meninas,1957. Δυο Ισπανοί κορυφαίοι καλλιτέχνες συνομιλούν μέσα από τους αιώνες και την διαχρονία της τέχνης! 

Ο Πικάσο μέσα από μια σειρά 58 έργων επανερμηνεύει και αναδημιουργεί με ιδία εικαστικά μέσα έναν από τους σημαντικότερους πίνακες του Βελάθκεθ ,  «Οι Δεσποινίδες των Τιμών» όπως μεταφράστηκε ο τίτλος “Las Meninas “. απεικονίζει μια σκηνή στην αυλή του βασιλιά Φιλίππου Δ’ της Ισπανίας, με τον βασιλιά και τη βασίλισσα να αντανακλώνται σε έναν καθρέφτη στο βάθος…

Τα παιδιά μας συγκρίνανε τα δυο έργα , αναγνώρισαν ότι πρόκειται για την ίδια σύνθεση, κατανόησαν την διαφορετική εικαστική γλώσσα των δυο καλλιτεχνών , αναγνώρισαν τις ομοιότητες και τις διάφορες των δυο έργων και αντιλήφθηκαν τους συμβολισμούς τους.

Τρίτος σταθμός , η ζωγραφική μας. Χρώμα στο σχέδιο μας! Σπουδή στο έργο «Φιλί» του Πικάσο . Μελετήσαμε το χρώμα και της τονικότητες του. Ζωγραφίσαμε τις φόρμες στις συνθέσεις μας.
Οι δημιουργίες μας είναι σε εξέλιξη!!

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2024-2025 στη «ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ»

O πολιτισμός διατηρείται διαχρονικά, μόνο στον βαθμό που είναι εφευρετικός,δημιουργικός και εξελικτικός και μόνο μέσω μιας δυναμικής  και ολιστικήςπροσέγγισης, έχει προοπτική.Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς

25/05/2024 “Παραδοσιακές Φορεσιές της Νησιωτικής Ελλάδας“ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση και όταν αυτή,ανταμώνεται  κι ενώνει τις δυνάμεις της, τότε μόνο συγκλονιστικό μπορεί να είναιτο αποτέλεσμα!To Σάββατο, 25 Μαΐου 2024,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΚΟΣΜΑΣ 1η ΘΕΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ u17

«2ο Prishtina Open Table Tennis International Tournament 7-9/6/2024» Ο Γιώργος Κοσμάς (Κραψίτης στην καταγωγή) σχολίασε την επιτυχία του σταsocial:Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνω την κατάκτηση της 1ης  θέσης  στο