22/02/2024   1ο ΑΝΟΙΚΤΟ ΜΑΘΗΜΑ  ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ «ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ»

Από τον Φεβρουάριο 2024,  εγκαινιάζουμε έναν κύκλο, ανοιχτών μαθημάτων  παραδοσιακών χορών  με ζωντανή  ορχήστρα και  θεματολογία  από  μία γεωγραφική περιοχή της Ελλάδος.

Στο 1ο ανοικτό μάθημα χορού,  την τιμητική του είχε η Κρήτη,  όπου η παράδοση της μοιάζει με ένα πολύπλευρο γεωμετρικό σχήμα. Όλες οι πλευρές του σχήματος-παράδοσης είναι ίσες και καθεμιά έχει τη δική της αξία και το δικό της μεγαλείο. Η γλώσσα, η μουσική, ο χορός, η φορεσιά, η λαϊκή αφήγηση, η μαγειρική, η υφαντική, η πλεκτική, το κέντημα, οι μαντινάδες, τα δίστιχα  και πολλά άλλα,  όλα   είναι ισάξιες πλευρές της  κρητικής παράδοσης .

Η ιδέα είναι του δάσκαλου κρητικών χορών κου Αντώνη Τσορπμπανάκη και η αρχή  του κύκλου μαθημάτων έγινε από τον  ίδιο, στο μάθημα που παραδίδει κάθε Πέμπτη.

Έτσι λοιπόν στις 22/02/2024,  στην Στέγη μας  ο  κ. ΑΝΤΩΝΗΣ ΤΣΟΡΜΠΑΝΑΚΗΣ,   με την  ζυγιά, που αποτελούνταν από τους μουσικούς κκ  Διονύσης Καραθανάσης (δάσκαλος Ποντιακών χορών στην ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ) στο Νταούλι,  ο κος Κωνσταντίνος  Τσιπολίτης (στη Λύρα) και τον ίδιο  (στο Λαούτο), μας πρόσφεραν μία καταπληκτική μουσική και χορευτική εμπειρία,  από την παράδοση της ΚΡΗΤΗΣ   .

Το high light  της βραδιάς, ήταν το Κρητικό κέρασμα που στήθηκε πάνω σε ένα παραδοσιακό Κρητικό Υφαντό, με την επιμέλεια και δια χειρός  των εδεσμάτων,   της κας Βάσως Στεργίου-Χαραλάμπους -Τσορμπανάκη,  ιδιοκτήτρια της  TDA Optical Solutionς, (κατάστημα Οπτικών  ειδών), στην Πόλη μας, μια  ακόμα ευγενική χορηγία   της επιχείρησης  της, προς τον σύλλογό μας.

Φυσικά το μάθημα στέφθηκε με επιτυχία και φυσικά οι χορευτές και  οι μουσικοί μας δεν αρκέστηκαν μόνο στα Κρητικά ηχοχρώματα, αλλά έγιναν και κάποια περάσματα κεφιού από Πόντο και Ήπειρο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

25/05/2024 “Παραδοσιακές Φορεσιές της Νησιωτικής Ελλάδας“ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση και όταν αυτή,ανταμώνεται  κι ενώνει τις δυνάμεις της, τότε μόνο συγκλονιστικό μπορεί να είναιτο αποτέλεσμα!To Σάββατο, 25 Μαΐου 2024,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΚΟΣΜΑΣ 1η ΘΕΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ u17

«2ο Prishtina Open Table Tennis International Tournament 7-9/6/2024» Ο Γιώργος Κοσμάς (Κραψίτης στην καταγωγή) σχολίασε την επιτυχία του σταsocial:Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνω την κατάκτηση της 1ης  θέσης  στο