10/12/2022: Σ.Ε.Φ. «Παν-Αττικό Φεστιβάλ Εθελοντισμού» ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Στο Παν-Αττικό Φεστιβάλ Εθελοντισμού που συνδιοργανώθηκε  από την Περιφέρεια Αττικής, τον ΕΔΣΝΑ και το Σ.Ε.Φ.,  την   10 Δεκεμβρίου , η Αδελφότητα Απανταχού Κραψιτών Αθηνών συμμετείχε  με το χορευτικό της.

Επρόκειτο για μία  εκδήλωση που διοργανώθηκε για πρώτη φορά από την Περιφέρεια Αττικής, με την ευκαιρία της  παγκόσμιας ημέρας του Εθελοντισμού που είναι η 5η Δεκεμβρίου,η οποία καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα Εθελοντισμού για την Οικονομική και Κοινωνική Ανάπτυξη με το ψήφισμα 40/212 της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ στις 17 Δεκεμβρίου του 1985..

Ο εθελοντισμός, δεν είναι απλά ένας όρος, αλλά είναι μια δήλωση του ατόμου, μια στάση ζωής που εξυψώνει αξίες και ιδανικά  όπως τον αλτρουισμό , την κοινωνική αλληλεγγύη, την κοινωνική συνοχή, την προσφορά για έναν κοινωφελή σκοπό, την αμοιβαιότητα, τον σεβασμό στον άνθρωπο και τη φύση.

Η περιφέρεια Αττικής,  προέβη σε κάλεσμα  σε εθελοντικούς φορείς και πολιτιστικούς συλλόγους, προκειμένου να τους τιμήσουν  για την  συνεισφορά στον πολιτισμό μέσω του εθελοντισμού και της άδολης προσφοράς.
Η Αδελφότητα Κραψιτών Αθηνών , αποδέχθηκε το κάλεσμα και την ημέρα της εκδήλωσης παρέλαβε από τον περιφερειάρχη Αττικής κο Πατούλη,  έπαινο για τη συμβολή στην ευαισθητοποίηση της Κοινωνίας με την προαγωγή του Πολιτισμού της Ηπείρου.

Μας τίμησε με την παρουσία της η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου κα Μαρία Ανδρούτσου.

Το χορευτικό μας, χόρεψε  το τραγούδι της αληθινής Ιστορίας των Κραψιτών, όπως  αυτό  ηχογραφήθηκε από την Μάρθα  Ζαφείρη σε στίχους  Γιώργου Αποστ. Μπλέτσου.

ΣΕ ΤΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙ;

Πάμε αρκετούς αιώνες πίσω, στην εποχή της Τουρκοκρατίας  περίπου το 1435, στην περιοχή του Δεσποτάτου της Ηπείρου στα χωριά της Δερόπολης στη δική μας  Γράψη! 

Ένα από τα πιο βάρβαρα έθιμα των Τούρκων στα μέρη αυτά ήταν το εξής:

Για να παντρευτεί κάποιος Χριστιανός, έπρεπε οπωσδήποτε να καλέσει ως επίσημο προσκεκλημένο τον Μπέη. Και σαν να μην έφτανε αυτό, έπρεπε  μετά το στεφάνωμα και αφού έτρωγε και έπινε ο Μπέης να πάρει στο κονάκι του τη νύφη για τρεις μέρες και τρεις νύχτες. Μετά την έστελνε πίσω στον γαμπρό. Αν εκείνος δεν την ήθελε, τότε ο Μπέης την πάντρευε με έναν Τούρκο της επιλογής του.

Μας λέει λοιπόν, η ιστορία της Γράψης/Κράψης που σώθηκε σε ένα βιβλίο του 1692 (γραμμένο στα ελληνικά και στα λατινικά), ότι μία από τις ξακουστές  οικογένειες του χωριού, αυτή του Πέτρου Λάμπρου, πάντρευε τον γιό της Χαρίλαο, με την όμορφη Χρύσω του Κώστα Μπούλια. Λέγεται, λοιπόν, ότι η νύφη δεν ήθελε  να σταλεί στον Μπέη και συμφώνησε με τον μέλλοντα σύζυγό της να μην υπακούσουν στη θέληση των Τούρκων.

Την ημέρα του γάμου, παρουσιάζεται ο Μπέης  με συνοδεία από 15 οπλισμένους και απαιτεί να πάρει τη νύφη. Οι συγκεντρωμένοι Χριστιανοί επιτίθενται και σκοτώνουν τον Μπέη και τους φρουρούς, εκτός από έναν που ξέφυγε.

Φοβούμενοι τα αντίποινα των Τούρκων, οι Κραψίτες αποφασίζουν να φύγουν και να αναζητήσουν νέα πατρίδα προς την Πίνδο. Ένας από τους γεροντότερους, ο Κώστας Ντόρος, είχε μια έξυπνη ιδέα για να παραπλανήσουν τους Τούρκους που θα τους κυνηγούσαν. Λέει να βγάλουν τα πέταλα από όλα τα ζώα και να τα πεταλώσουν ανάποδα. Έτσι, ενώ αυτοί θα προχωρούσαν νότια, τα ίχνη θα φαίνονταν ότι οδηγούσαν προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ακολούθως είναι οι  στίχοι του τραγουδιού που ακούστηκαν στο ΣΕΦ  κι  ακουμπάνε ακριβώς σε αυτή την ιστορία μας!

ΣΤΙΧΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΟΥ «ΚΡΑΨΙΤΕΣ»

Σήμερα γάμο κάνανε 

μωρέ παιδιά οι Κραψίτες (2)

Τη νύφη βάλαν στο χορό

Κι όλοι την καμαρώνουν (2)

Αγάδες εφανήκανε

Τα άλογα καβάλα (2)

Τη νύφη να τους πάρουνε

στον Μπέη να την πάνε (2)

και τα σπαθιά αστράψανε

και τους αγάδες σφάξαν (2)

κι όλοι τη νύχτα φύγανε

στα Γιάννενα να πάνε (2)

το Κράψη ξαναχτίσανε

το Κράψη το δοξάσαν (2)

Ευχαριστούμε έναν  προς έναν,  όλη  την ομάδα του χορευτικού μας και  τους δασκάλους μας κκ Κώστα Τομαρά και Μαρία Βασιλάκη για την  εξαιρετική  παρουσία μας στο ΣΕΦ.

Επισκεφτείτε  www.krapsites.com  για περισσότερα ιστορικά στοιχεία στην ενότητα ΓΕΝΕΘΛΙΟΣ ΓΗ/ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

ΔΩΡΕΑΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ 2024-2025 στη «ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ»

O πολιτισμός διατηρείται διαχρονικά, μόνο στον βαθμό που είναι εφευρετικός,δημιουργικός και εξελικτικός και μόνο μέσω μιας δυναμικής  και ολιστικήςπροσέγγισης, έχει προοπτική.Σε αυτό το πλαίσιο, εμείς

25/05/2024 “Παραδοσιακές Φορεσιές της Νησιωτικής Ελλάδας“ ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΗΝ ΑΫΛΗ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

Άυλη πολιτιστική κληρονομιά είναι η ζώσα παράδοση και όταν αυτή,ανταμώνεται  κι ενώνει τις δυνάμεις της, τότε μόνο συγκλονιστικό μπορεί να είναιτο αποτέλεσμα!To Σάββατο, 25 Μαΐου 2024,

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΓΓ. ΚΟΣΜΑΣ 1η ΘΕΣΗ – ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ u17

«2ο Prishtina Open Table Tennis International Tournament 7-9/6/2024» Ο Γιώργος Κοσμάς (Κραψίτης στην καταγωγή) σχολίασε την επιτυχία του σταsocial:Με μεγάλη χαρά και υπερηφάνεια σας ανακοινώνω την κατάκτηση της 1ης  θέσης  στο