25/05/2022 ΕΠΙΣΗΜΗ ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ  “Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ” 

Την Τετάρτη 25 Μαίου 2022 και ώρα 19:30, στον φιλόξενο χώρο της «ΣΤΕΓΗΣ των ΚΡΑΨΙΤΩΝ»

Έγινε η πρώτη Επίσημη Παρουσίαση του νέου βιβλίου   

της ηπειρώτισσας συγγραφέως και δημοσιογράφου κας ΑΝΝΑΣ Ι.ΣΤΕΡΓΙΟΥ

με τίτλο «Η Κυρά του Δράκου», Από τις εκδόσεις Κομνηνός.

Την εκδήλωση  προλόγισε και συντόνισε ο Εκδότης,  κος Νίκος Παπανικολάου και στη συνέχεια μίλησαν με θερμά λόγια για το βιβλίο  και την ίδια την συγγραφέα κα ΑΝΝΑ ΣΤΕΡΓΙΟΥ με καταγωγή από το Νεροχώρι Φιλιατών Θεσπρωτίας .Η κα Ελένη Καντζέλη, οικοδέσποινα της «Στέγης Κραψιτών», έκανε το καλωσόρισμα της εκδήλωσης

Στη συνέχεια μίλησαν οι κκ:

  • Γιάννης Κεφαλογιάννης, τέως υφυπουργός Μεταφορών, Δικηγόρος-Βουλευτής Ρεθύμνου (ΝΔ),
  • Μερόπη Τζούφη, π.Υφυπουργός Παιδείας, Αν.Καθηγήτρια Παιδιατρικής – Παιδονευρολογίας Παν/μίου  Ιωαννίνων, Βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ) Ιωάννινα,
  • Κώστας Σκανδαλίδης, π.Υπουργός, Βουλευτής Α’ Αθηνών ΠΑΣΟΚ, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος ΠΑΣΟΚ.
  • Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος Κ.Ε.ΚΚΕ , Βουλευτής ΚΚΕ Β’Πειραιά
  • Βαγγέλης Δεληπέτρος, Δημοσιογράφος

Καλωσόρισμα  προέδρου Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών 

Καλωσορίσατε φίλοι και Εκλεκτοί Καλεσμένοι μας, καλωσόρισες Άννα Στεργίου στο σπίτι μας, στην Στέγη Κραψιτών, ένα σημαντικό  πολιτιστικό εργαστήρι για την διάσωση, διατήρηση και προβολή των ιστορικών στοιχείων, των ιδιωματισμών της γλώσσας, των εθίμων των παραδόσεων της Ηπείρου,  της Απείρου Χώρας.

Η ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ, είναι ένα κληροδότημα ενός εμπνευσμένου μέλους  μας, που δεν βρίσκεται στη ζωή από το 2006 , του Δημητρίου Καντζέλη, ως απόδειξη της μεγάλης και ανιδιοτελούς αγάπης του για τους συγχωριανούς του και για την ιδιαίτερη πατρίδα του την Κράψη.

Τα παιδιά του Σοφία-Νίκος & Στράτος,  με σεβασμό στην επιθυμία του πατέρα τους, αγόρασαν το ακίνητο,  δαπανώντας πέραν του σημαντικού τιμήματος του γονέα τους και  με ιδία κεφάλαια  τους, ανακατασκεύασαν, επισκεύασαν, μεταβίβασαν  και μας παρέδωσαν με συμβολαιογραφική πράξη το 2012, αυτό τον χώρο,  ελεύθερο βαρών και λοιπών οικονομικών υποχρεώσεων  σε πλήρη λειτουργία και χρήση. Στην προσπάθεια αυτή, υπήρξε σημαντική αρωγή και από τον αδελφό του εκλιπόντος κο Ευάγγελο Ν.Καντζέλη.

Το όνειρό του  αειμνήστου Δημητρίου Καντζέλη  να αποτελέσει η ΣΤΕΓΗ ΚΡΑΨΙΤΩΝ  χώρο συνάντησης, γόνιμης επικοινωνίας και πολιτισμού, παραμένει για εμάς τα μέλη των ΔΣ  διαρκές μέλημα και  τα τελευταία χρόνια, έχουμε πραγματοποιήσει εντός της ΣΤΕΓΗΣ  περισσότερες από 40 εκδηλώσεις πολιτισμού.

Μεσούσης  της Πανδημίας covid19, εγκαινιάσαμε  το  site μας www.krapsites.com  το οποίο φιλοξενεί στις σελίδες του, όλο το πολιτιστικό αποτύπωμα του Συλλόγου μας και της Γενεθλίου γης μας. 

Επομένως   σήμερα,   έχουμε την Τιμή να φιλοξενούμε ένα νέο πνευματικό παιδί, την Επίσημη Πρώτη παρουσίαση του βιβλίου «Η ΚΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΑΚΟΥ» από τις εκδόσεις Κομνηνός, της  συγγραφέως Αννας Στεργίου   με καταγωγή από το Νεροχώρι Φιλιατών Θεσπρωτίας.

Η Άννα, είναι δραστήριο μέλος της ηπειρώτικης αποδημίας και  δυο μελοποιημένα ποιήματά της περιλαμβάνονται στα δυο cd της Ομοσπονδίας Μουργκάνας Θεσπρωτίας. Μαντινάδες της για το Αρκάδι έχουν δημοσιευτεί στον συλλεκτικό τόμο της Μητρόπολης Ρεθύμνης κι Αυλοποτάμου για τα 150 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της μονής Αρκαδίου υπό την αιγίδα του Πανεπιστημίου Κρήτης. 

Η Αννα αποφοίτησε το 1994 από το Τμήμα Κοινωνιολογίας Κρήτης  και σήμερα είναι μεταπτυχιακή φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, στο Τμήμα Ψηφιακών Συστημάτων .

Εργάστηκε ως  δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθεροτυπία», για πάνω από 20 χρόνια  και σήμερα, συνεργάζεται με την εφημερίδα «Άποψη».

Το 1999 κάνει την πρώτη  της διεθνή επιτυχία, αφού το άρθρο της «Ο πόνος του εχθρού έσβησε το μίσος» έκανε τον γύρο του κόσμου κι αναδημοσιεύτηκε σε τουρκικές, ευρωπαϊκές κι αμερικάνικες εφημερίδες, ενώ είναι σημείο αναφοράς σε διπλωματικές εργασίες. 

Το συγγραφικό της έργο άρχισε το  2004,  όπου εκδίδεται το πρώτο της βιβλίο «Τα μάτια του φόβου» από τις εκδόσεις Λιβάνη κι ανακηρύσσεται Γυναίκα της Θεσπρωτίας της Χρονιάς το 2005, από τον Σύνδεσμο Γυναικών Ηπείρου. Το 2014 το δεύτερο βιβλίο της «Τάσος Χαλκιάς: το φύσημα του Θεού», από τις εκδόσεις Μιχάλη Σιδέρη κατατάσσεται από δυο διαφορετικούς ιστότοπους στα 25 και στα 5 καλύτερα βιβλία της χρονιάς. 

Το 2022, εκδόθηκε το πρώτο της παιδικό βιβλίο από τις Εκδόσεις Κομνηνός με τίτλο: «Οι ατρόμητοι της Μαργαριτοχώρας με θέμα   την κλοπή των λαγηνιών από το αρχαιολογικό μουσείο της Αθήνας», που είναι αρχή μίας παιδικής σειράς βιβλίων με επίκεντρο το παιδί και την ελιά. 

Το βιβλίο της «Η κυρά του Δράκου» από τις εκδόσεις Κομνηνός ,που παρουσιάζεται σήμερα , είναι το 3ο της λογοτεχνικό βιβλίο για ενήλικες κι αφορά στην Κρήτη την περίοδο του 1990. 

 «Η κυρά του Δράκου» είναι ένα ερωτικό μυθιστόρημα, που υπερτονίζει τις αρνητικές συνέπειες των στερεοτύπων. Υπενθυμίζει πως μπορούμε να εγκλωβιστούμε σ΄ αυτά και να μη βλέπουμε μπροστά μας τον άνθρωπο, αλλά την εικόνα του, χωρίς να κάνουμε τον κόπο να κοιτάξουμε παραμέσα στην αγάπη του, στις ευαισθησίες του, τους φόβους του, τις αγωνίες του».

Με την ιδιότητά μου της προέδρου της Δημοτικής επιτροπής ισότητας του Δήμου Αγ Δημητρίου, δίνουμε καθημερινά μάχες να σπάσουμε στερεότυπα με την  προώθηση της εφαρμογής της ευρωπαϊκής  χάρτας για την ισότητα των φύλων στις τοπικές κοινωνίες, μέσα σε ένα ανατριχιαστικό  σκηνικό βίας  και θανάτου μεταξύ των φύλων που όλοι μας έχουμε γίνει δέκτες τα τελευταία δύο χρόνια.

Θα δανειστώ τα λόγια της συγγραφέως σε πρόσφατη συνέντευξη της για το θέμα αυτό,  όπου αναφέρει  ότι : «Οι αξίες μας δοκιμάζονται τελικά στη συγκυρία. Εκεί κρίνεται κι ο Δράκος κι οι δράκοι, που έχουμε μέσα μας.»

Τελικά ο έρωτας, η μόρφωση κι ο χρόνος μπορούν να γκρεμίσουν τα στερεότυπα και ν΄ αλλάξουν τους ανθρώπους και τις κοινωνίες μας.Κάποιες από αυτές τις αλήθειες  θα έχουν την ευκαιρία  σήμερα να μας τις πουν  οι εκλεκτοί  ομιλητές μας και φυσικά η ίδια η συγγραφέας.

Αννα, Να είναι καλοτάξιδο το νέο σου πνευματικό παιδί και να βρίσκει πάντα ανθρώπους πρόθυμους να τους πει την ιστορία του!

Δείτε φωτογραφικό υλικό:

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα