Μήνυμα από το Δ.Σ. ​

ΚΑΛΩΣ ΟΡΙΣΑΤΕ!!!


Μήνυμα από το Δ.Σ. για την ιστοσελίδα μας.


Αέναη προσπάθεια του εκάστοτε Διοικητικού Συμβουλίου του συλλόγου μας, παραμένει η μεταλαμπάδευση των πολιτιστικών στοιχείων του τόπου μας στις νέες γενιές  και στους σκοπούς του συλλόγου, όπως αυτοί, αναφέρονται στο καταστατικό και ειδικότερα στο   Άρθρο 2.16 είναι: «Η ενθάρρυνση των νέων να ενασχοληθούν με τον πολιτισμό, τα γράμματα, τις τέχνες, τον αθλητισμό και την διάδοση της Ηπειρώτικης παράδοσης».
Επομένως, η  ενθάρρυνση και προσέλκυση  των νέων γενεών να έχουν ενεργό ρόλο στο σύλλογό μας, είναι υψίστης σημασίας για την ανανέωση και τον εμπλουτισμό  του.


Για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα σύγχρονα κανάλια επικοινωνίας, όπως ρητά αναφέρεται  στο καταστατικό μας   στο ‘Άρθρο 3.7 ΤΡΟΠΟΙ- ΜΕΣΑ  ΕΠΙΤΕΥΞΗΣ ΤΩΝ ΣΚΟΠΩΝ ΤΟΥ ΣΩΜΑΤΕΙΟΥ επιτυγχάνονται με: «Με την εκμετάλλευση των δυνατοτήτων της σύγχρονης τεχνολογίας και εξέλιξης, την αξιοποίηση και ανάπτυξη διαδικτυακών εφαρμογών, ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής και πολυμέσων για την προς τα έξω παρουσίαση και προβολή των δραστηριοτήτων του Συλλόγου».
Μέσα στην περίοδο της πανδημίας του covid-19, από τον Μάρτιο 2020, όλοι οι πολιτιστικοί σύλλογοι διανύσαμε μία περίοδο «απραξίας», αφού υποχρεωθήκαμε στο πλαίσιο περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού, να αναστείλουμε όλες  μας τις εκδηλώσεις .


Ωστόσο, σε εμάς, τα μέλη του Δ.Σ., αναδείχθηκε όσο ποτέ  άλλοτε, η ανάγκη να ενεργοποιήσουμε ένα νέο κανάλι επικοινωνίας με όλους τους Απανταχού Κραψίτες στην Οικουμένη κι έτσι, στη  συνεδρίαση  του Διοικητικού Συμβουλίου την 10.7.2020  [Πρακτικό ΔΣ Νο.296],  αποφασίσαμε να προχωρήσουμε  εντός του 2020,  σε ανάθεση παρόχου   (στην GrowAgency ) για κατασκευή ιστοσελίδας (website).

Λόγω μη εισροής οικονομικών πόρων εξαιτίας της πανδημίας, απευθυνθήκαμε παράλληλα, το ίδιο διάστημα στη Δημοτική Αρχή Αγίου Δημητρίου, καταθέτοντας  τις  προτάσεις μας προκειμένου να λάβουμε επιχορήγηση,  όπου  και υπήρξε θετική ανταπόκριση.  Ειδικότερα, αιτηθήκαμε στην Δημοτική Αρχή τη χρηματοδότηση στο 100% της δημιουργίας της διαδικτυακής πλατφόρμας(website)  και  πράγματι, σύμφωνα με την υπ.αρ.391/2020 απόφαση Οικονομικής Επιτροπής το Δήμου Αγίου Δημητρίου, μας ενέκριναν ποσό  2.500€, ως επιχορήγηση του Συλλόγου μας   για το 2020, χρηματοδοτώντας ουσιαστικά κατά ένα μεγάλο ποσοστό  την δημιουργία του website , δίνοντάς μας  έτσι μία μεγάλη ώθηση να επισπεύσουμε την υλοποίηση της πλατφόρμας μας και τους ευχαριστούμε γι αυτό.

Kατά τον σχεδιασμό του όλου έργου, αρχικά δημιουργήσαμε ένα λογότυπο (ταυτότητα) της Αδελφότητας Κραψιτών Αθηνών, αποτυπώνοντας σε αυτό, το
εμβληματικό μνημείο των χωριών μας, το τετράτοξο, πετρογέφυρο του «Παπαστάθη»,  το οποίο απηχεί σύμφωνα με το Καταστατικό  μας, τη φιλοσοφία, το όραμα
και τις αξίες  μας.
Η διαχρονία του μας παραπέμπει στην ενότητα,
στη σύνδεση με τις ρίζες μας,
στο γενέθλιο τόπο μας – τα χωριά μας-
και στην προοπτική, πέρασμα στη νέα εποχή.


Στη διαμόρφωση του λογότυπου  του γεφυριού του Παπαστάθη, την εικαστική επιμέλεια-σχεδίαση του, προσέφερε εθελοντικά  η συγχωριανή πολιτισμολόγος  κα Ελευθερία Χριστάκη του Χρήστου   (με καταγωγή από την  Ανατολική) http://christaki2013.wix.com/arts .
Σε ότι αφορά τη γραφιστική σχεδίαση του λογοτύπου,  το  ανέπτυξε και ολοκλήρωσε  στην προοπτική του,  η κα Ζέτα  Κουργιτάκου (https://www.facebook.com/zkartsgr) γραφίστρια και φίλη της αδελφότητας Αθηνών.
Η επιμέλεια όλου του υλικού στην ιστοσελίδα μας, ανατέθηκε σύμφωνα με πρακτικό ΔΣ 297/29.11.2020, στην κα Χριστίνα Ν. Καντζέλη, η οποία έχει μακρά θητεία στη θέση της Γ. Γραμματέας ΔΣ κι έχει συνδράμει, πέρα των άλλων, ενεργά, στη συλλογή και αρχειοθέτηση του αρχείου του συλλόγου.


Η συλλογή του υλικού που έχει αναρτηθεί,  έγινε κυρίως  από διάσπαρτο υλικό  που είναι αναρτημένο στο διαδίκτυο(internet), στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (facebook) φίλων και συγχωριανών μας, από το αρχείο των αδελφών συλλόγων μας α)Αδελφότητα Κραψιτών Ιωαννίνων και β)Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Ανατολικής, μέσω των προέδρων τους κκ Απόστολος Κ. Καντζέλης και Αφροδίτη Γρηγορίου-Μπάλλα.


Το Γενεαλογικό Δέντρο είναι μία εφαρμογή που έχουμε δημιουργήσει εξαρχής, και επιτρέπει στα ταυτοποιημένα μέλη, να δημιουργούν προφίλ χρήστη προκειμένου να χτίσουν το οικογενειακό τους δέντρο και να ερευνούν την ιστορία της οικογένειας τους. Πρόκειται για μια συλλογή ονομάτων συγγενών, ζώντων και νεκρών, μέσω των οποίων δημιουργούνται οι οικογενειακοί συσχετισμοί και βαθμοί συγγένειας προ-προγόνων (παππουδογιαγιάδων), απογόνων κι επιγόνων και αναπαριστούν γραφικά, τη διευρυμένη οικογένεια. Επιχειρούμε με αυτή την εφαρμογή, να αποτυπώσουμε στοιχεία συγγένειας για όσους ενδιαφέρονται στη συνέχεια να εμβαθύνουν στο δικό τους οικογενειακό δέντρο.


Έγινε σε όλους εμάς στο ΔΣ,  αντιληπτό, ότι για το γενέθλιο τόπο μας,  εκλείπει μία συνοπτική πληροφόρηση, που θα μπορούσε να έχει ένα ενδιαφέρον για έναν περιηγητή, έναν ταξιδευτή, έναν επισκέπτη, έναν λάτρη της  φύσης, της λαογραφίας και της παράδοσης.


Με δυσκολία συλλέξαμε πληροφορία σχετικά με τοπόσημα  στα χωριά μας,  μνημεία του νερού και της πέτρας, όπου κανείς από τους νεότερους, δεν γνωρίζει την ύπαρξη τους  ή/και την ιστορία τους . Ακόμα, ακόμα και οι γηραιότεροι συγχωριανοί  μας, δεν θυμούνται το  πότε, το πως και από ποιους (;) οικοδομήθηκαν πολλά από τα όμορφα μνημεία  και κτίσματα των χωριών μας, που θα μπορούσαν να γίνουν πόλος έλξης σε επισκέπτες και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις για την τουριστική -οικονομική ανάπτυξη των χωριών μας προκειμένου να επαναπατριστούν οι δημιουργικές δυνάμεις του τόπου μας, οι νέοι μας.


• Απευθυνόμαστε  στους νέους, σε ηλικία, Κραψίτες, όπου κι αν βρίσκονται και μεγαλουργούν, σε όλη την Οικουμένη,  οι οποίοι πιθανόν δεν  πηγαίνουν ή δεν έχουν πάει στα χωριά των γεννητόρων τους, να μας προσεγγίσουν (με εγγραφή στο site) και να γίνουν πρεσβευτές της παράδοσης των χωριών μας, συμμετέχοντας  και διαδίδοντας  αυτό το εγχείρημα.

• Απευθυνόμαστε και σε όλους τους Κραψίτες μας, οι οποίοι  με την επαγγελματική ή μη ιδιότητά τους, μας κάνουν περήφανους, και ζητούμε  να εγγραφείτε στο ειδικό πεδίο της πλατφόρμας .
Επιπροσθέτως, ενθαρρύνουμε κι όλους εσάς, να μας αποστείλετε ιστορικό, λαογραφικό,  φωτογραφικό, έντυπο ή/και ψηφιακό υλικό που έχετε στο δικό σας αρχείο  και θα έχει ενδιαφέρον  να το μοιραστείτε με όλους τους Κραψίτες πχ ήθη και έθιμα, ιστορίες, ευθυμογραφήματα, ιστορικά γεγονότα, φωτογραφίες από  πανηγύρια, τοποθεσίες των χωριών μας, προσωπογραφίες  παππουδογιαγγάδων σας κλπ.


Συστήνεται να κινητοποιηθείτε σήμερα, κιόλας,  όσοι από εσάς έχετε   στη ζωή,  παππούδες και γιαγιάδες συγγενείς και φίλους, που έχουν να σας διηγηθούν μία ιστορία, ένα ευθυμογράφημα, ένα έθιμο,  οτιδήποτε αξιομνημόνευτο, να μας το προωθήσετε.


Στην περίπτωση που  θελήσετε να μας αποστείλετε  φωτογραφικό υλικό  από το αρχείο σας:


α) σε φυσική μορφή:  θα πρέπει  να αναγράφονται στην πίσω πλευρά τα ονόματα που απεικονίζονται καθώς και  το έτος που φωτογραφήθηκαν και εμείς θα αναλάβουμε την ψηφιοποίηση της και την επιστροφή σε εσάς, στην ταχυδρομική διεύθυνση που θα μας υποδείξετε.


β) σε ψηφιακή μορφή (αρχεία .jpg, .pdf)  με κείμενο για το τι ακριβώς απεικονίζει


Το υλικό που θέλετε να αναρτηθεί μπορείτε να το αποστείλετε:


Α) Με ταχυδρομείο:
Αδελφότητα  των Απανταχού Κραψιτών Αθηνών
Οδός Ηπείρου 41 , Άγιος Δημήτριος, ΤΚ 17341, Αθήνα


Β) Ηλεκτρονικά  σε ψηφιοποιημένη μορφή
στα Ε-mails : Krapsitesathinon@gmail.com  και info@krapsites.com

Ελάτε όλοι μαζί,  να δημιουργήσουμε τη μεγάλη εικόνα της Κράψης μας πριν οδηγηθούν στη   λήθη  τα χωριά μας και η ιστορία τους

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

ΧΡΗΣΤΟΣ Γ. ΠΑΠΑΠΕΤΡΟΣ (1934-2023)

Την Παρ 19/01/2023, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών, το μέλος της Αδελφότητας Αθηνών Χρήστος Παπαπέτρος  του Γεωργίου  και της Βασιλικής! Ενεργό μέλος

Κοπή Πρωτοχρονιάτικης Πίτας

Το πρωινό της Κυριακής, 15 Ιανουαρίου 2023, ο πεζόδρομος της οδού Ηπείρου στο νούμερο 41, στον Άγιο Δημήτριο, πλημμύρισε από ευχές, αγκαλιές και μουσική, στην

Καλλιτεχνικά και Εικαστικά Εργαστήρια 2023

Η Αδελφότητα των Απανταχού Κραψιτών Αθηνών ανακοινώνει την επανέναρξη των δωρεάν Καλλιτεχνικών και Εικαστικών Εργαστηρίων που απευθύνονται σε όλες τις ηλικιακές κατηγορίες και πραγματοποιούνται καθημερινά στη Στέγη Κραψιτών