ΒΑΘΥΠΕΔΟ

Το χωριό Βαθύπεδο βρίσκεται άνω και ανατολικά του χωριού Κράψη , απέχει από τα Γιάννενα περίπου 40 χιλιόμετρα και έχει υψόμετρο 1.150 περίπου μέτρα και είναι βλάχοχώρι. 

Η παλιά ονομασία του χωριού ήταν ¨Προυσβάλα¨. Δυο εκδοχές υπάρχουν για το όνομα αυτό. Η μεν πρώτη από το Πες-Βάλη που σημαίνει κάτω από το ποτάμι , η δε δεύτερη από μια παράδοση σύμφωνα με την οποία οι τότε κάτοικοι του χωριού ξύρισαν κάποιον από το διπλανό χωριό που πήγε στο χωριό τους πράγμα που θεωρήθηκε από τους άλλους σαν προσβολή , χάριν όμως συντομίας το χωριό από Προυσβάλα λεγότανε και Προυσβάλα. Το 1930 το χωριό πήρε την σημερινή του ονομασία (ΒΑΘΥΠΕΔΟ) από την γεωγραφική του θέση , δηλαδή χωριό βρισκόμενο σε πεδιάδα περιβαλλόμενη από βουνά. 

Πράγματι αποτελεί ένα γραφικό χωριό που το περιτριγυρίζουν βουνά , ιδανικά για κτηνοτροφία έχει άφθονα νερά τα οποία κατεβαίνουν από τα βουνά και καταλήγουν στον Άραχθο ποταμό. Το κλιμα του είναι ξηρό και πολύ υγιεινό. 

Ιστορικά Στοιχεία Βαθυπέδου 

Κύρια ασχολία του χωριού όπως προαναφέραμε ήταν η κτηνοτροφία. Έτσι οι τυροκόμοι οι οποίοι εργαζόταν ποιο παλιά στα γύρω χώρια το 1920-30 δημιουργούν το πρώτο τυροκομείο στο χωριό τους .Από την ίδρυση του λειτουργούσε μύλος και νεροτροβιά. 

Μεχρι το 1876 το Βαθύπεδο ( τεως Πουσβαλα ) αποτελουσε μια κοινοτητα με το Συρρακο. Από το 1876 και μετα αποτελεσεξεχωριστη κοινοτητα. 

Πρεπει να τονισουμε ότι μεχρι το 1900 δεν υπηρχαν συνορα στο χωριο. Ο ορισμος των συνορων εγινε το 1909 με την αγορα και οριοθετηση της περιοχης που κατεχει το σημερινο Βαθύπεδο . 

Η αγορα εγινε από τον Μπεη των ιωαννινων με συμβολαιογραφικα εγγραφα και η αξια ανηλθε στο ποσο των 400 λιρων και πληρωθηκ σε τεσσερις ετησιες δοσεις , από το 1909 μεχρι το 1913. Το ποσο αυτό ξεπληρωσαν οι βαθυπεδιώτες στον Μπεη με φορολογια που υπεβαλαν στα γιδοπροβατα . 

Επι τουρκοκρατίας το χωριό διοικούνταν από τους γεροντότερους που ειχαν έναν επικεφαλής που ονομαζόταν¨Μουχτάρης¨ . Στην αρχή ο Μουχτάρης είχε έδρα το χωριό Κράψη και από εκεί διηύθυνε το Βαθύπεδο . Όλες οι ενέργειες αυτών γινότανε αφού πρώτα ενέκρινε ο Μπέης των Ιωαννίνων. Αργότερα ο Μουχταρης βρισκόταν στο Κοντοβράκι και από εκεί πλέον επέβλεπε . 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

περισσότερα άρθρα

8/2/2025 ΔΡΑΣΗ «ΝΤΥΝΟΥΜΕ ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΜΑΣ»

Τα Δέντρα μιλάνε… Ένα κρύο πρωινό του Φλεβάρη, μια συστάδα δέντρων στην οδό Ηπείρου 41, στην πόλη του Αγίου Δημητρίου, ντύθηκαν με πολύχρωμα πουλόβερ από

ΚΩΣΤΑΣ Χ.ΛΙΟΥΤΑΣ 1965-2025

Η είδηση στις 7/2/2025, του αδόκητου θανάτου, του μέλους μας ΚΩΣΤΑ ΛΙΟΥΤΑ του Χρήστου και της Αμαλίας, το γένος Σπυρονίκου, μας συντάραξε. Ο Κώστας, μεγάλωσε

ΝΙΚΟΛΑΟΣ Γ.ΚΑΝΤΖΕΛΗΣ (1940-2024)

Την Τρίτη 16 Ιουλίου 2024,  έφυγε από τη ζωή, το μέλος της Αδελφότητας Απανταχού Κραψιτών Αθηνών Νικόλαος Καντζέλης του Γεωργίου και της Ελένης. Ευτύχησε εν

ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ Ν. ΚΑΝΤΖΕΛΗΣ (1940-2024) 

«Κόσμε γλυκέ, κόσμε πικρέ, κόσμε φαρμακωμένε, Θα σ’αποχαιρετησουνε κι ώμορφοι κι’αντριωμένοι, Κόσμε, και ποιος θα σε χαρεί και ποιος θα σε κερδέση; Θα σε κερδέσουν

ΣΤΕΛΙΟΣ ΤΟΜΑΡΑΣ του Γεωργίου (1936-2024)

Με λύπη μας ενημερωθήκαμε, για την απώλεια ενός ακόμη παλαίμαχου μέλους της Αδελφότητας Αθηνών, του Στέλιου Τομαρά, γονέας του χοροδιδάσκαλου επί χρόνια στην ΣΤΕΓΗ μας,